CIUMBRUD

 

Prin darul lui Dumnezeu, în Ciumbrud beneficiem de un pamânt special, de o dispunere cardinală a dealurilor cu expozitie prelungită la soare, de protectia impotriva vânturilor reci si uscate datorită munților Apuseni care ne crează un microclimat deosebit de special si un peisaj inedit. Aici, vârful muntos Pleașa, poziționat in fata plantațiilor îsi are identica reflexie in vârful dealului din spatele plantațiilor noastre. Simetrie in orice directie.

Aici este locul unde se află casa de vinuri a familiei Savu

 

Ciumbrudul este așezat pe malul stang al Muresului, in culoarul depresionar axat pe cursul mijlociu al râului Mureș, la contactul celor 3 mari unitați geografice – Câmpia Transilvaniei, Podișul Târnavelor si Munții Apuseni.

 

Plantatiile cu vita de vie îmbraca maiestuos toate dealurile Ciumbrudului realizand un peisaj idilic. Suprafata cu vita de vie plantata aici depaseste 250 de hectare, dintre care 8 sunt ale familiei noastre. Majoritatea vitelor de vie depasesc varsta de 40 de ani, ceea ce confera personalitate si notorietate vinurilor. Orientarea randurilor are loc in functie de modul in care soarele scalda dealurile in razele sale calde.

 

Pentru Ciumbrud, activitatea economica de bază a fost si a rămas cultura viței-de-vie. Încă de pe timpul dacilor, activitatea asociata principală a fost cultivarea viței-de-vie. Vinurile de Ciumbrud erau exportate chiar și la Ducatul Veneției.
În anul 1855, Riesling de Rhin cultivat si procesat la Ciumbrud a obținut Marea Medalie de Aur in Franța.
În 11 decembrie 1861, 8 vinuri alese de pe valea Rinului au fost comparate intr-o degustare a specialiștilor oenologi. Riesling-ul de Ciumbrud nu a fost întrecut decât de un singur alt vin.
Vinul de Ciumbrud a castigat in anul 1867 Medalia de Aur Napoleon al III-lea, la Paris.
În anul 1879, filoxera a fost semnalată pentru prima dată la Ciumbrud
În anul 1935 se înființeaza la Ciumbrud – Centrul Școlar Viticol, unde se experimentau cele mai valoroase soiuri pretabile la condițiile locale dar și unde avea loc pregătirea tinerilor viticultori.
În anul 1939, se menționează ca recolta a avut un conținut de zahăr de 390g/l.

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciumbrud,_Alba#/media/Fi%C8%99ier:Josephinische_Landaufnahme_pg139.jpg

 

 

Cramă mică, amprentă mare.

 

Plantațiile cu vița de vie îmbraca maiestuos toate dealurile Ciumbrudului realizând un peisaj idilic. Suprafața cu viță de vie plantată aici depăseste 250 de hectare. Majoritatea vițelor de vie depășesc vârsta de 40 de ani, ceea ce conferă personalitate și notorietate vinurilor. Orientarea randurilor are loc în functie de modul în care soarele scalda dealurile în razele sale calde, dar și de rezultatul scontat.

 

Un substrat sărac în care

care vița își găsește propria putere

 

Filozifia noastra este fundamentata pe legile naturii, lasam planta sa se dezvolte de una singura. Am ales sa nu folosim fertizilanti, sisteme de irigare sau nutrienti. Lasam vita de vie sa isi caute si sa își obțina singura toate nutrientele, mineralele și apa de care are nevoie. Pentru a obține vinuri de înalta calitate este nevoie de struguri speciali.
Pentru a obține struguri speciali este nevoie de un sol special, sol care se gaseste doar la mare adâncime. Pentru asta, am lăsat planta să îsi dezvolte radăcini adânci în sol de unde să extragă cele mai bune minerale și nutriente.

 

Exceptional, este noul standard

 

Astăzi, familia noastra cultivă unele dintre cele mai bune parcele cu vița de vie din Ciumbrud. Avem privilegiul să cultivăm vițe de vie vechi de peste 40 de ani care ne conferă fințe, rotunjime și o bogată experientă dar și vițe tinere care vin cu prospețime, parfum încântător și un amalgam de arome puternice.
Faptul că beneficiem de cele mai bune amplasamente nu este suficient, suntem obligați să adoptam măsuri exigente precum normarea și scăderea randamentului la hectarm precum și adaptarea la practici sustenabile. Calitate în toate direcțiile.